Després de la DANA: un procés per escoltar, aprendre i transformar
Reconstruir un territori després d’una catàstrofe com la DANA no pot significar simplement tornar a l’estat anterior. Cal transformar les maneres de fer. Mobilitzar el coneixement comunitari. Reconciliar les experiències internacionals amb les pràctiques i sabers locals. Evitar repetir els errors del passat i, si és possible, transformar a millor. Superat —amb més o menys encert— el xoc inicial, cal obrir una etapa de mirada llarga. No podem desaprofitar ni un sol quilowatt d’energia col·lectiva, ni una sola aportació, ni cap aprenentatge que altres territoris ens poden oferir.
Des d’eldiario.es a la Comunitat Valenciana i la Fundació Placemaking Europe, volem contribuir a aquesta conversa de manera oberta i estructurada. Ho fem des del que sabem fer: posar a disposició del debat la capacitat d’aglutinar veus del nostre ecosistema comunicatiu i el coneixement internacional d’una de les xarxes capdavanteres en urbanisme i sostenibilitat a Europa. Placemaking Europe impulsa ciutats més habitables, inclusives i resilients a través de la cocreació d’espais públics i processos participatius. En moments com l’actual, on toca reconstruir i repensar, pensem que podem aportar un granet d’arena.
Aquesta iniciativa s’insereix dins d’un moviment ciutadà i institucional més ampli que ja està treballant des del primer moment. Ens sumem als comités de reconstrucció, a l’Associació Mai Més, a la Fundació Horta Sud, i també als acadèmics i científics que recentment han participat en la I Conferència d’Experts sobre canvi climàtic i territori en el Mediterrani ibèric, coordinada per Joan Romero. Totes elles, i moltes altres –disculpeu si ens oblidem d’algú– posen sobre la taula la urgència de pensar el territori en clau climàtica, democràtica i de futur.
Amb aquesta voluntat, hui llancem “Innovació per a la recuperació. Reconstruint València després de les inundacions de la DANA”, un procés participatiu amb tres objectius clars: (1) donar veu a la ciutadania i entendre les seues prioritats per a la recuperació; (2) articular les línies de treball de les entitats culturals, cíviques i científiques que estan implicades en el procés de reconstrucció i transformació; i (3) connectar-nos i aprendre d’altres societats que han sabut recuperar-se després de catàstrofes equivalents i han aconseguit fer-ho millor.
El procés s'inicia amb una enquesta pública, que es pot respondre tant en valencià (fes click ací) com en castellà (fes click ací), i que pregunta sobre com s’ha viscut la resposta institucional, quines haurien de ser les prioritats de futur, i com pensem la reconstrucció de manera col·lectiva. El pròxim 30 d’abril a les 10:00 h, convoquem a la seu d’eldiario.es a la Comunitat Valenciana una sessió de treball amb entitats involucrades per compartir diagnòstics i línies d’acció.
El procés culminarà —però no acabarà— amb una jornada internacional el 7 de maig a Catarroja, on reunirem experiències de diferents punts del món per imaginar juntes com innovar en tres àmbits clau: (1) participació ciutadana, amb exemples com les assemblees climàtiques o les pràctiques comunitàries post-catàstrofe; (2) governança i gestió del territori, centrant-nos en les capacitats necessàries als municipis; i (3) infraestructures i aigua, pensant-les no sols com a sistemes tècnics sinó com a peces claus de justícia territorial.
Per a aquesta jornada, convidarem també als alcaldes i alcaldesses dels municipis afectats per la DANA, amb l’objectiu d’escoltar de primera mà les seues prioritats, dificultats i propostes, i d’afavorir l’intercanvi amb ciutats d’arreu del món que han afrontat desafiaments similars. Entre els participants, també hem convidat institucions com el Ministeri d’Innovació, el Banc Europeu d’Inversions, i ciutats com Rotterdam, Asheville o Gdansk.
L'esdeveniment estarà obert a totes aquelles persones i col·lectius que ja estan treballant o volen treballar per una recuperació transformadora. Iniciem la conversa. Per transformar i reconstruir amb sentit.
0